Zuivelproducten van de boerderij van Esclaye – Pondrôme
De familie Henin runt de Ferme d’Esclaye al 4 generaties lang. Samen beheren ze het houden van melkkoeien, het produceren van melk en het verwerken ervan tot boter en kaas, meteen ter plaatse in Pondrôme.
Op de boerderij van Esclaye speelt iedereen een rol, of het nu Jean-Claude Henin is of een van zijn drie kinderen, Anne-Laure, Marc-André en Jean-Philippe. Zoals de laatste uitlegt:
We werken met z’n vieren: m’n vader, m’n broer, m’n zus en ik. Mijn zus doet veel aan verwerking en verkoop. Met mijn broer werken we in paren, we schikken ons naar de weekends en het ochtend- en avondmelken. Mijn broer regelt een beetje alles en ik zit meer op de tractoren, tussen de dieren, ik zorg ervoor dat alle hekken in orde zijn, het onderhoud van de machines. En mijn vader, hij doet ook van alles een beetje.
Jean-Philippe Henin
Anne-Laure Henin ontvangt ons in haar kaasmakerij om ons te vertellen over de verschillende zuivelproducten die er worden gemaakt:
Wij produceren een halfharde, geperste kaas van rauwe melk. Er zijn er drie die met volle melk worden gemaakt: de gewone, de Beaurinois (gemaakt met het bier “La tournée beaurinoise”), en met knoflook en fijne kruiden. Dan hebben we een vierde, die is gemaakt met halfvolle melk. Aangezien wij ook al boter met halfvolle melk maken, hebben we getracht hier meeste uit te halen, en dus ook kaas. In plaats van alles naar de zuivelfabriek te sturen, verwerken we ook een deel tot kaas. Daarom is deze kaas natuurlijk, en bieden we hem ook geraspt aan. Omdat hij iets minder vet bevat, is hij minder romig, en dus komt het ook in geraspte vorm goed tot zijn recht.
Anne-Laure Henin
De uitstekende kwaliteit van de producten van de familie Henin is enerzijds te danken aan de specifieke werking van deze boerderij. Zoals Marc-André uitlegt:
Om goede boter en goede kaas te maken, is er in de eerste plaats een goede vakkennis nodig. Dat is mijn zus. En dan, het eerste ding is om kwaliteitsmelk te hebben. En wij hebben enorm veel geluk op de boerderij, want ook al werken wij op 110 hectare in totaal, er zijn 50 hectare die rechtstreeks te voet toegankelijk zijn voor de koeien. Omdat deze percelen dicht bij de boerderij liggen, is het geweldig om te melken. Aangezien de koeien twee keer per dag moeten worden gemolken, kunnen wij ons niet veroorloven om twee uur per dag te besteden aan het terugbrengen van de koeien.
Marc-André Henin
Bovendien werken we met verschillende percelen die we zullen laten rouleren met granen. We zullen profiteren van het grasland, dat de bodem zal herstructureren en de rijkdom ervan zal verbeteren. Daarna zullen we graan produceren voor de dieren en voor de mensen. En we passen ons natuurlijk aan het weer aan, want de groei van het gras wordt hier sterk door beïnvloed.
Anderzijds hebben deze kwekers-landbouwers-producenten, met de bedoeling nog verder te gaan, besloten zich niet te beperken tot het label “biologisch”, maar “Nature et Progrès” te worden:
Wat wij zo goed vinden aan Nature et Progrès is dat de basis van hun label is dat de boeren biologisch moeten zijn. Daarna heeft Nature et Progrès een hele reeks zaken die zichtbaar zijn voor de consument en voor de landbouwers, op het gebied van veebeheer, op het gebied van voeding, op het gebied van energie-overwegingen, en op het gebied van de relatie met de consument.
Marc-André Henin
Ten slotte is dierenwelzijn voor hen even belangrijk als het produceren van goede producten. Daarom zijn zij een innovatief project begonnen:
Om melk te produceren, moet u niet vergeten dat koeien elk jaar een kalf moeten produceren. Wij hebben dus tegen onszelf gezegd dat wij zouden proberen onze koeien en kalveren in de best mogelijke omstandigheden groot te brengen, in termen van welzijn, toegang tot weidegrond, dichter bij hun natuurlijk gedrag, enz.
Marc-André Henin
Sinds dit jaar, doen we een uniek experiment. We namen vijf koeien en lieten ze achter met hun kalveren. Alle resultaten zijn positief: we hebben een gemiddelde produktie van 4.000 liter bij onze koeien, we hebben een zeer goede groei bij de kalveren, geen gedragsproblemen, enz. Er zijn zelfs voordelen voor de levenskwaliteit van de landbouwer, want in plaats van twee keer per dag te melken, melken we slechts één keer per dag. Het is het kalf dat zorgt voor de melk die overdag wordt geproduceerd.
Concluderend kan worden gesteld dat de voedingskwaliteit van de zuivelproducten van de boerderij van Esclaye afhangt van de werking van de boerderij, de kwaliteit van het voedsel dat de koeien eten en de behandeling die zij krijgen. Niet te vergeten dat het produktieproces ter plaatse gebeurt, in Pondrôme zelf!
Om producten van de boerderij Esclaye te kopen, kunt u terecht in de winkels van Beauraing: Le Comptoir Paysan, Le Four à Chaux, Carrefour markt.
Voor meer informatie:
– Page Facebook de la Ferme d’Esclaye
– Le test de la Ferme de l’Esclaye (Pondrôme): laisser le jeune veau plus longtemps auprès de sa mère
– À Pondrôme, trois des quatre enfants du fermier reprennent la ferme : un cas rare